Lassen-Metallin Miika Viitala edustaa Suomea hitsauksen MM-kisoissa Venäjällä

Miika Viitala

Nelipäiväiset kisat pidetään elokuussa Kazanissa. Viitalan kunnianhimoisena tavoitteena on sijoittua 10 parhaan joukkoon. Kisoihin treenaamiseen Viitala käyttää noin viikon kuukaudessa, valmennussuunnitelman mukaiseen valmistautumiseen kuuluu myös tutustumista vanhoihin kisatehtäviin.

Neljän kisapäivän aikana kilpailijoiden täytyy urakoida alumiini- ja rosterityöt, paineastia sekä tehdä useampia erilaisia pätevyyskokeita. Tehtäviin täytyy hallita niin tig-hitsaus, puikkohitsaus, umpilankahitsaus kuin täytelankahitsauskin.

Viitalalla on takana jo paljon kisakokemusta mm. Suomen mestaruus kilpailut vuosina 2016 ja 2018 (3. sija) sekä Taitajat kilpailu vuonna 2016.  Syksyllä 2018 hän edusti Suomea EM-kisoissa Unkarissa. MM-kisoihin hän lunasti paikan karsintojen kautta Lahdessa.

Viitala pitää itseään monipuolisena hitsaajana, jolta ”periaatteessa kaikki onnistuu”. Erityisenä vahvuutenaan hän pitää puikkohitsausta. Viitalan mukaan hyvä hitsaaja tarvii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Kyse on myös kädentaidosta. Osaaminen lähtee hänen mukaansa mielenkiinnosta ja halusta kehittyä. -Ollakseen paras täytyy tehdä töitä.-

Ensimmäistä kertaa Viitala tarttui hitsauspuikkoon noin kymmenvuotiaana kotitallissa, jossa hän opetteli hitsauksen alkeet itsekseen. Varsinaiset hitsausopinnot hän suoritti Oulun seudun ammattiopistossa, josta hän valmistautui levyseppähitsaajaksi vuonna 2016. Lassen-Matallissa hän on työskennellyt vuodesta 2015 lähtien ensin harjoittelujaksoilla ja sittemmin ammattimiehenä. Lassen-Metallissa Miika tekee teräsrakenteita ja erikoishitsauksia kuten alumiinin ja ruostumattoman teräksen hitsauksia.

Hitsausta Viitala pitää laajana ja monipuolisena – joskin aliarvostettuna – alana. Se on hänen mukaansa yksi teollisuuden vaativimmista aloista, jossa pääsee työskentelemään monipuolisesti. Tulevaisuudessa Viitala haluaa ennen kaikkea kehittää itseään ja yhä kehittyä työssään.  ”Sen mukaan mennään”.

Kuva: Ammattitaitomaajoukkue 2019 ryhmäkuva.

 

 

Päivitys 11.4.2019:

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelijat kilpailivat hitsauksen SM-kisoissa Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa 9. – 10.4.2019.  Lassen-Metallin Miika Viitala voitti kilpailussa Hitsauksen SM-kultamitallin vuodelta 2019.

Kuvassa: tuomarit, kisajärjestäjänä toiminut opettaja Pekka Leppänen Salpauksesta, palkitut (sijoitukset 1. – 5. vasemmalta oikealle) ja palkinnot jakanut Salpauksen vararehtori Seija Katajisto. Kuva: OSAO.

 

 

Päivitys 22. lokakuuta, 2019:

Miika pääsi kilpailemaan hitsauksen MM-kisoihin. Kilpailut järjestettiin Venäjällä Kazanissa. Hän sijoittui 16/38 sijalle ja hänet palkittiin ”Medallion for Excellence” mitallilla. Hän sai kunniamaininnan keskiarvoa paremmasta suorituksesta.

Avainsanat: